Na 8 porcji:
- 5 czerwonych cebul
- 3 łyzki oleju
- 2 łyżki octubalsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 375 g ciasta francuskiego
- 8 anchois
- 80 g hiszpańskich oliwek
- 2 łyzki drobno startego parmezanu
-
Olej rozgrzać na dużej patelni. Cebule pokroić w cienkie plastry i włózyc na patelnie. dusić 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając (uważać, aby cebula się nie przypaliła). Dodac ocet i cukier, wymieszać i gotowac jeszcze ok. 2 minut, następnie wystudzić.
-
Prostokatną blache wyłożyc papierem do pieczenia. Włozyc ciasto, formując wysokie brzegi, spód ponakłuwać widelcem.
-
Na cieście równomiernie rozłożyc cebulę, a następnie anchois. dodac oliwki, posypac serem i oegano. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do tempersatury180 stopni, piec 20-25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.