Ciasto drożdżowe
-
4 szklanki mąki pszennej
-
4 dag drożdży
-
1,5 szklanki mleka
-
1 łyżeczka soli
-
1 szklanka cukru
-
10 żółtek
-
12 dag masła
-
po 1 skórce otartej z cytryny i pomarańczy
-
4 krople esencji migdałowej
-
1 szklanka rodzynek
do posmarowania ciasta:
-
jajko roztrzepane z wodą
do przygotowania form:
-
masło
-
mąka
Sposób wykonania :
Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody zrobić zaczyn i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przesiać do miski 2 szklanki mąki, dodać ciepłe mleko (40ºC), sól i dokładnie wymieszać.
Wlać zaczyn i jeszcze raz wymieszać.
Następnie dodać cukier, żółtka, masło, skórkę z cytryny i pomarańczy, esencjç migdałową i pozostałe 2 szklanki mąki.
Wszystko dobrze wymieszać, a następnie wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od miski.
Zebrać ciasto na dnie miski, przykryć lnianą ściereczką i trzymać przez 2 – 3 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.