- 20 dag mąki pszennej z pełnego przemiału
- 4 łyżki mąki sojowej
- 20 dag mada
- 12 dag cukru
- skórka otarta z pomarańczy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 – 6 łyżek syropu z owoców dzikiej róży wymieszanego z sokiem z cytryny
- 4 łyżki rodzynków
- 3 łyżki utartych orzechów włoskich
- 3 łyżki utartych orzechów laskowych
- sól
Sposób wykonania:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, obtoczyć w mące.Mado utrzeć z cukrem na gadką masę.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i odrobinę soli.
Starannie wszystko wymieszać.
Do natłuszczonej formy wyłożyć połowę ciasta, posmarować je syropem z róży i przykryć pozostałym ciastem.
Piec w temperaturze 180oC, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy.