- 4 łyżki czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki pietruszki
- 4 gałązki mięty
- 1 mały pęczek kolendry
- 160 g tuńczyka w oleju
- na ciasto:
- 165 g mąki
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka curry
- sól
- 9 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 5 łyżek śmietanki 36%
- margaryna do smarowania blaszki
Ciasto po upieczeniu podaje się lekko ciepłe. Świetnie smakuje z sałatą polaną winegretem. Polecam też do niego pieczone pomidory z kaparami i czosnkiem.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 min.
Czas chłodzenia: minimum 10 godz.
Czas pieczenia 25 min
Jak to zrobić?
1. Najpierw przygotuj marynatę:
posiekaj cebulę, czosnek i wymieszaj w misce z winem i oliwą.
2.
Pietruszkę i kolendrę umyj, drobno pokrój, a następnie dodaj do
marynaty.
3. Oderwij listki mięty od łodyżek, opłucz je,
posiekaj i również wrzuć do miski.
4. Delikatnie wymieszaj
całość z tuńczykiem. Szczelnie przykryj i wstaw przynajmniej na
10 godz. do lodówki. (Najlepiej jest zostawić tuńczyka w marynacie
na 24 godz. w lodówce. Wtedy będziesz miał pewność, że
wszystkie smaki dokładnie się wymieszały.)
Ciasto
5.
Wymieszaj mąkę, kurkumę, curry, szczyptę soli i proszek do
pieczenia,
6. Do drugiej miski wbij 2 całe jaja i 1 żółtko.
Dodaj śmietankę i wymieszaj całość widelcem.
7. Zrób
zagłębienie w kopczyku mąki i wlej jajka ze śmietaną.
8.
Wymieszaj całość dokładnie. Dodaj tuńczyka z marynatą i znów
pomieszaj.
9. Foremkę wysmaruj wewnątrz margaryną i
dokładnie obsyp mąką. Wytrzep nadmiar.
10. Przełóż
tuńczykowe ciasto do foremki, wyrównaj i przyklep widelcem.
11.
Piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
12. Podawaj lekko
ciepłe. Możesz skropić ciasto sokiem z cytryny.