Cielęcina duszona z jarzynami

:

Składniki:

1 kg cielęciny z udźca,

8 marchewek,

4 cebulki,

3 ząbki czosnku,

2 szklanki rosołu, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, ćwierć szklanki oliwmy, sól, pieprz

Cielęcinę natrzeć solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, posmaro­wać oliwą i odstawić na 2 godzi­ny. Króciutko obsmażyć na gorą­cej oliwie. Przełożyć do rondla, zalać rosołem. Dusić około 30 min. Podnieść przykrywkę, polać mięso winem i włożyć obrane, ale nie po­krojone warzyw a. Dusić jeszcze 45 min. Sos podać w sosjerce. Mięso ułożyć na półmisku, obłożyć cebul­kami i grubymi plastrami mar­chewki. Jeść z ziemniakami piure i surówką.

Dodaj komentarz