Ciepła sałatka z soczewicą

Bardzo smakowita na kolacje 4 porcje 30 minut

Ciepła sałatka z soczewicą

SKŁADNIKI:

szklanka suchej drobnej soczewicyzielonej, opłukanej

2 duże szalotki, jedna przecięta na pół, druga drobno pokrojona w kostkę

4 gałązki tymianku mały liść laurowy sól i pieprz

45 dag kartofli

2 łyżki octu z czerwonego wina

2 ząbki czosnku, zmielone lub roztarte na pastę

łyżka musztardą diżońskiej

50 ml oliwy

2 łyżeczki kaparów, opłukanych, osuszonych, z grubsza posiekanych

2 łyżki korniszonów, z grubsza posiekanych

2 dymki ze szczypiorem, cienko pokrojone

3—4 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Odsączoną soczewicę przekładamy do rondla, dodajemy połówki szalotki, gałązki tymianku, liść laurowy, sól i za lewamy 4 szklankami wody. Gotujemy na średnim ogniu przez 25—30 min, aż stanie się miękka. Odcedzamy (odrzucamy szalotkę, tymianek i liść laurowy) i trzymamy w cieple. Wyszorowane kartofle gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Odcedzamy trzymamy w cieple.

Na sos: posiekaną szalotkg mieszamy z octem winnym i odstawiamy na 5 min. Pastę czosnkową mieszamyz musztardą, szczyptą soli, mielonym pieprzeni i oliwą. Dodajemy do szalotki wraz z posiekanymi kaparami, korniszonami i dymką, mieszany.

Składamy sałatkę: kartofle kroimy na ćwiartki, przekładamy do miski. Doda-jemy soczewicę, dressing i natkę pietruszki. Mieszany. Podajemy samodzielnie, z jajkiem ugotowanym na miękko na wierzchu lub jako dodatek do pieczeni, kotleta lub kiełbasy

Dodaj komentarz