Co wiemy o miażdżycy?

Spread the love
Cholesterol plaque in artery with Human heart anatomy. 3d illustration

Do niedawna mniemano, że główną przyczyną miażdżycy dmiar tłuszczu w diecie i w związku z tym lekarze zalecali swoim pacjentom jadanie tylko chudego mięsa, co jednak nie wpłynęło znacząo na poprawę sytuacji w tym zakresie. Ostatnio coraz więcej zwolenniów zyskuje pogląd, że podstawową przyczyną miażdżycy jest nadmiar białka i niedobór witaminy B-6.

Doniesienia popierające ten pogląd zotały zebrane przez E. R. Gruberga i S. A. Raymonda w książce pt. „Beond Cholesterol”, wydanej w Nowym Jorku w 1981 roku (St. Martin’s ress). Sugestie autorów książki idą w następującym kierunku. Metioni- I jeden z aminokwasów zawsze obecnych w białku, rozpada się w prosie trawienia na homocysteinę, a potem następują dalsze jej przekształnia trawienne. Jednak w pewnych przypadkach chorobowych homosteina nie ulega już dalszym przeobrażeniom, tylko gromadzi się we
krwi i zostaje wydalona razem z moczem. Ta choroba nosi nazwę homocystotonurii.
Osoby cierpiące na nią umierają na serce w bardzo młodym
ku, często w ciągu pierwszych dziesięciu lat życia, z powodu ciężkiej
miażdżycy.

Następnie odkryto, że do dalszego przekształcania się homocysteniny nieezbędna jest obecność witaminy B-6 w orgariizmie i właśnie u osób
cierpiących na choroby wieńcowe stwierdza się jednocześnie wysoki poziom homocysteiny i niski poziom witaminy B-6. Wiadomo również”,
że podatność na choroby serca wzrasta pod wpływem palenia papiero
sów i przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych, ponieważ
jedno i drugie redukuje poziom witaminy B-6 w organizmie. W świetle
tej teorii podstawową, pierwotnąprzyczyną miażdżycy jest jadanie po-
karmów wysokobiałkowych zawierających metioninę, a jednocześnie
deficyt witaminy B-6. Takim pokarmem jest głównie mięso. Ponieważ
z braku witaminy B-6 metionina nie ulega stosownym przekształceniom.
proces jej trawienia ogranicza się do przetworzenia w homocysteinę,
co w konsekwencji prowadzi do choroby serca. Autorzy książki .Beyond
Cholesterol” postulują więc, aby w celu zapobiegania miażdżycy ogra
niczać spożycie białka, zjadać więcej pokarmów zawierających witam]
nę B-6.

Jak wiadomo, białka najwięcej jest w jadanych pokarmach mię-
snych, a witaminyB-6 w pokarmach roślinnych. Jest ona jednak bardzr.
wrażliwa na podgrzewanie ich w wysokiej temperaturze, podczas długiego
gotowania, łatwo ulega zniszczeniu. Witamina ta występuje także i W
niektórych gatunkach mięsa, ale traci swoją wartość w czasie gotowania
i smażenia, którego wymaga mięso. Natomiast pokarmy roślinne, szcz-
gólnie zasobne w tę witaminę można jadać na surowo, albo po nieznacz-
nej obróbce termicznej. Należą do nich: kapusta, rzodkiewki, sałata, ban-
nany, jabłka, pomidory, orzechy, ziemniaki, soja, groch i fasola.

Najbardziej zalecane są takie pokarmy, w których występuje korzystna proporcja witaminy B-6 do metioniny, nazwana wartością.”H”
Na liście pokarmów przeciwmiażdżycowych pierwsze miejsce zajmują
marchew, kapusta, sałata, ziemniaki, rzodkiewki i pomidory, a z owo
ców – awokado.i pomarańcze i banany . Na drugim miejscu są jabłka,
rzepa, pietruszka, szpinak i-dynia, dalej znajdują się brokuły, szpa-
ragi, kalafior, ryż, brukselka, selery, soczewica, groch, orzechy laskow
Potem jęczmień, kukurydza, fasola, ogórki, liście buraczane I
pieczywo z pełnej mąki pszennej Bliżej końca tej listy znajdu-
ją się pokarmy mające już działanie odwrotne, tzn. miażdżycorodne
wątroba wołowa, nerki wołowe, drożdże . Na jeszcze dalszym
miejscu znajdują się: szynka, kurczęta, pełne mleko, wołowina, chleh
żytni, grzyby , a już na samym końcu: masło; sery, jajka, flądry
, migdały, odtłuszczone mleko

Jstnieją wprawdzie jeszcze inne teorie dotyczące przyczyn powstawania miażdżycy, które jako szkodliwe wymieniają nadmierne spożycie
cukru, nasyconych tłuszczów, pokarmów z dużą zawartością cholesterolu
lub-palenie papierosów. Spory trwają, ale pewne ustalenia nie są już
upełnie kwestionowane, panuje co do nich pełna zgoda lekarzy i dieteków:
Należy do nich opinia o szkodliwości spożywania produktów
zwierzęcych, tzn. mięsa, jajek, sera tłustego i mleka. Zgoda panuje również co do tego, że dieta jarska oparta na całościowych, nieprzetwarzach
pokarmach. roślinnych zapobiega całkowicie powstawaniu miażycy,
a-nawet czasem odwraca jej skutki,




Dodaj komentarz