Comber z bakaliami i czekoladą
-
20 dag masła
-
17 dag cukru
-
cukier waniliowy
-
szczypta soli
-
skórka otarta z cytryny
-
4 jajka
-
20 dag mąki
-
10 dag mielonych migdałów
-
pół torebki proszku do pieczenia
-
1/4 łyżeczki cynamonu
-
szczypta goździków i gałki muszkatołowej
-
10 dag daktyli
-
10 dag fig
-
15 dag „Mieszanki studenckiej”
-
5 dag wiśni koktajlowych·
-
20 dag polewy czekoladowej
Sposób wykonania :
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny.
Kolejno wbijać jajka, dodać mąkę i migdały, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (odłożyć 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon goździki i gałkę muszkatołową.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy na comber, piec około godziny w temperaturze 200ºC.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i wyjąć z formy.
Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową.
Udekorować odłożonymi wiśniami i bakaliami.
Kroić na porcje, gdy polewa całkowicie zastygnie.