Długo pieczony kurczak z marchewką

 

2 PORCJE

  • piersi z kurczaka, 2 Na marynatę:
  • ząbki czosnku, 2, posiekane

♦oliwa, 100 ml

  • skórka cytrynowa, 5 g ♦sól i pieprz, 2 g

Na purée:

  • marchewki, 8
  • masło, 2 łyżki
  • ♦mielony kumin, 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj w naczyniu żaroodpornym składniki marynaty, wrzuć do niej piersi, przykryj i odstaw na godzinę.

Po tym czasie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 90 °C na 90 minut. Po wyjęciu daj mięsu odpocząć przez 20 minut, a następnie grilluj dc uzyskania chrupiącej skórki (około1 min). Zblenduj na puree pieczone pr 20 min w 230 °C marchewki z masle i kuminem

Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia. Dodaj do ulubionych permalink.

Dodaj komentarz