Pojawił sie kolejny powód, dla którego Twoja dieta powinna obfitować w kompletne źródła białka. Chińskie badania pokazują, że L-histydyna-jeden z aminokwasów-może pomagać w walce z otyłościa.
Grupa, której dieta obfitowała w ten składnik, schudła w kontrolnym okresie o 2kg więcej niz osoby zamiast niej otrzynujący placebo. L=histydyna ma poprawiać wrażliwośc insulinową i w ten sposób przyczyniac się do lepszego kontrolowania apetytu.
Najlepsze naturalne źródła tego aminokwasu to chuda jagnięcina i wołowina. W 100 gramach pieczeni z tych mięs znajduje sie blisko 1,5 g l-histydyny(osoby uczestnicące w chińskim badaniu przyjmowały 4 g składnika dziennie). Świetny jest równiez parmezan, ale przecież trudno jest zjeść go tyle, co mięsa. Na kolejnych miejscach listy żywnośći dostarczającej jej konkretnych dawek znajdują sie wieprzowina, kurczak, indyk oraz tuńczyk.