- 60 dag fasoli szparagowej
- 6 pomidorów
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego tymianku
- pęczek świeżej pietruszki
- kawałki cytryny do dekoracji
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Przyciąć fasolki
.Zagotować wodę w garnku i parzyć w niej strączki przez 5 minut.Następnie odcedzić je i schodzić zimn ą wodą.Ponownie zagotować wodę w garnku i sparzyć w niej pomidory.
Następnie obrać je i usunąć nasiona.Pokroić każdy na 6 równych cząstek.
Obrać i posiekać cebulę.Rozdrobnić ząbki czosnku.Posiekać pietruszkę.
W ciężkim garnku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek.
Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut, na złoty brąz, od czasu do czasu mieszając.
Włożyć do garnka pomidory i smażyć je przez kolejne 3 minuty, mieszając nieustannie. Dodać fasolkę i trochę wody jeśli potrzeba.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować przez 15 – 25 minut (w zależności od wielkości fasolek), aż będ ą kruche. Zdjąć z ognia.Podawać gorące posypane posiekaną pietruszką i przybrane kawałkami cytryny.