SKŁADNIKI:
60 dag fasoli szparagowej
6 pomidorów
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego tymianku
pęczek świeżej pietruszki
kawałki cytryny do dekoracji
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Przyciąć fasolki.
Zagotować wodę w garnku i parzyć w niej strączki przez 5 minut. Następnie odcedzić je i schodzić zimn ą wodą. Ponownie zagotować wodę w garnku i sparzyć w niej pomidory.
Następnie obrać je i usunąć nasiona. Pokroić każdy na 6 równych cząstek.
Obrać i posiekać cebulę. Rozdrobnić ząbki czosnku. Posiekać pietruszkę.
W ciężkim garnku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut, na złoty brąz, od czasu do czasu mieszając.
Włożyć do garnka pomidory i smażyć je przez kolejne 3 minuty, mieszając nieustannie. Dodać fasolkę i trochę wody jeśli potrzeba.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować przez 15 – 25 minut (w zależności od wielkości fasolek), aż będ ą kruche. Zdjąć z ognia.
Podawać gorące posypane posiekaną pietruszką i przybrane kawałkamI cytryny.