Fasolka po baskijsku (Francja)

SKŁADNIKI:

60 dag fasoli szparagowej

6 pomidorów

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 gałązki świeżego tymianku

pęczek świeżej pietruszki

kawałki cytryny do dekoracji

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Przyciąć fasolki.

Zagotować wodę w garnku i parzyć w niej strączki przez 5 minut. Następnie odcedzić je i schodzić zimn ą wodą. Ponownie zagotować wodę w garnku i sparzyć w niej pomidory.

Następnie obrać je i usunąć nasiona. Pokroić każdy na 6 równych cząstek.

Obrać i posiekać cebulę. Rozdrobnić ząbki czosnku. Posiekać pietruszkę.

W ciężkim garnku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut, na złoty brąz, od czasu do czasu mieszając.

Włożyć do garnka pomidory i smażyć je przez kolejne 3 minuty, mieszając nieustannie. Dodać fasolkę i trochę wody jeśli potrzeba.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Gotować przez 15 – 25 minut (w zależności od wielkości fasolek), aż będ ą kruche. Zdjąć z ognia.

Podawać gorące posypane posiekaną pietruszką i przybrane kawałkamI cytryny.

Dodaj komentarz