Francuskie kapcie nadziewane grzybami

Francuskich kapci możecie przygotować od razu więcej, na zapas. Bardzo dobrze przechowuje się je na surowo w zamrażalniku. Kiedy nadarzy się stosowana okazja wystarczy je wyjąć i włożyć do piekarnika na 30-40 min. W piecu odmrożą się, upieką i będą smakować tak, jak zrobione przed chwilą.

Produkty potrzebne do przepisu

  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki)
  • 2 pory
  • 6 łyżek śmietanki 36 %
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 4 łyżeczki porto
  • 60 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

papier pergaminowy

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 25 min.

  • Jak to zrobić:
    1. Umyj pory i drobno je pokrój.
    2. Rozpuść masło na patelni i wrzuć pory. Posól odrobinę i smaż na małym ogniu, aż staną się szkliste.
    3. Posiekaj drobno grzyby i wrzuć je do drugiego rondla na rozgrzaną oliwę. Od razu posól, i smaż około 5 min.
    4. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto francuskie z obu stron.
    5. Kiedy grzyby puszczą sok, odcedź je na sitku. Zachowaj sok, wlej go z powrotem do rondla, a grzyby przełóż do naczynia z porami. 6. Do soku z grzybów dodaj mąkę ryżową, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki porto. Trzymaj całość na małym rondlu mieszając, aż sos się zagęści.
    7. Przelej sos do porów i grzybów i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
    8. Rozbij jajko i oddziel żółtko. Dodaj do niego 1 łyżeczkę wody i wymieszaj pędzelkiem.
    9. Z ciasta wykrój okręgi o średnicy ok. 15 cm. (Jako wykrojnika użyłem szklanej pokrywki z wystającymi krawędziami.) Przełóż farsz na połowę każdego okręgu, zostawiając przy brzegu 1 cm wolnego miejsca na sklejenie.
    10. Posmaruj brzegi okręgów wodą i je sklej. Powinny wyglądać jak większe pierogi. Sklejone brzegi przyciśnij widelcem, żeby się lepiej trzymały.
    11. Posmaruj każdy kapeć cienką warstwą żółtka i przełóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
    12. Jeśli masz w piekarniku termoobieg, piecz kapcie w temperaturze 220 stopni C przez 25 min. (Piekarnik bez termoobiegu rozgrzej do 250 stopni C).
    13. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo kapcie opadną.
    14. Podawaj z sałatą skropioną sosem vinaigrette.
     

Dodaj komentarz