Gazpacho wiśniowe z qremolatą z selera

25 dag wiśni, wydrylowanych strąk czerwonej papryki, pokrojony w kostkę 25 dag pomidorów, bez skóry i pestek

2 łodygi selera naciowego, pokrojone 2 łyżki octu z czerwonego wina

3 łyżki oliwy

275 ml maślanki

sól

kostki lodu

na gremoIatę : łodyga selera naciowego z nacią,

posiekana garść bazylii, posiekanej

2 łyżki skórki otartej z cytryny

WYKONANIE

15 dag wiśni, papryki, pomidory i seler oraz ocet, oliwę i maślankę miksujemy blenderem na mus i przyprawiamy solą, Chlodzimy.

Składniki na gremolatę ucieramy z taką iIością oliwy, aby powstała gęsta masa.

Schłodzone gazpacho mieszany z pozostałymi wiśniami i kostkami lodu, rozdzielamy do szklanek, dekorujemy gremolatą, skrapiamy oliwą.

Dodaj komentarz