Gęś pieczona z czerwoną kapustą

Spread the love

SKŁADNIKI:

  • Gęś (ok. 4 kg) [1] pęczek szałwii * czerwona kapusta * 2 jabłka * ponad szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru * ponad szklanka wywaru z cielęciny * 1/2 szklanki piwa * sól * pieprz

Gęś natrzeć solą i pie­przem, włożyć do środka pęczek szałwii. Tuszkę za­szyć i wstawić do lodówki na 12 godz. Brytfannę umieścić w kąpieli wodnej, włożyć do niej gęś i wsta­wić do piekarnika rozgrza­nego do temp. 210°C. Piec, aż cala woda wyparuje, wtedy kąpiel wodną usu­nąć. Nadal piec, skrapiając gęś wodą. Kiedy zacznie się rumienić, przewrócić i piec jeszcze ok. 3 godz., co jakiś czas skrapiając wodą.

Kapu­stę poszatkować, jabłka ob­rać, pokroić w ćwiartki, usu­nąć gniazda nasienne. Kapu­stę i jabłka wrzucić do ron­dla, dodać cukier, wlać ocet i wywar z cielęciny, dopra­wić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 i 1/2 godz. Upieczoną gęś polać piwem, zapiec pod grillem, aż skórka będzie chrupiąca. Podawać z duszoną kapustą.

Dodaj komentarz