
SKŁADNIKI:
175g mąki lOOg ukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g miękkiego masła
- 2 jajka
- 125ml maślanki
- 200g słodkiej śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego (= 2 łyżeczki)
- parę truskawek do dekoracji
- olej do posmarowania gofrownicy
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajka i maślankę ubić mikserem na gładką masę.
- Truskawki umyć i pokroić na połówki.
- Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i ubijać, aż się rozpuści.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
- Gofry smażyć na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
- Podawać z bitą śmietaną i truskawkami.