Gołąbki GDAŃSKIE
Skład :
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 średniej główki kapusty
1 szkl. Ryżu
1 szkl. Grysiku
1 jajko
1 duża cebula
Sól i pieprz wg smaku
Sposób wykonania :
Kapustę posiekać na tarce ( na grubych oczkach) posolić i odstawić na ok. 10 min. Następnie ją wycisnąć . Do osobnego naczynia dodać mięso mielone , przysmażoną cebulę , sól, pieprz grysik , ryż i wymieszać . Następnie dodajemy wyciśniętą posiekaną kapustę i całość dokładnie wymieszać . Formujemy i obtaczarny w mące , później obsmażamy na złocisty kolor na patelni .
Całość układamy w rondlu (Stojąco) i zalewamy do płowy wodą.
Doprowadzając do wrzenia , gotujemy aż ryż będzie miękki ok. 20 min Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym .