Składniki:
1 główka kapusty
• sól
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• 50 g suszonych pomidorów w oleju
• 4 łyżki oleju
• 100 g pęczaku
• 300 ml bulionu z warzyw
• 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
• 1/2 łyżeczki kolendry
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
• pieprz
• 1 kg pomidorów
• 2 łyżki bhki tartej
• 50 ml białego wina
Kapustę oczyścić.
Oddzielić 16 liści, opłukać i blanszować w osolonej wodzie około 5 minut.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Suszone pomidory posiekać, razem z cebulą i 1/2 porcji czosnku poddusi ć na 2 łyżkach oleju.
Dodać kaszę i bulion, gotować około 5 minut.
Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 15 minut.
Doprawić skórką z cytryny i przyprawami.
Pomidory obrać, pokroić w kostkę, 1/3 porcji i bułkę tartą dodać do farszu.
Po 2 liście ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, nałożyć porcje farszu, zwinąć i włożyć do natłuszczonej formy.
Resztę czosnku i pomidorów wymieszać 2 łyżkami oleju i winem, doprawić, wyłożyć na gołąbki.
Piec około 60 minut w temperaturze 220oC.