Gołąbki z farszem warzywnym

1 główka kapusty

sól

1 cebula

4 ząbki czosnku

50 g suszonych pomidorów w oleju

4 łyżki oleju

100 g pęczaku

300 ml bulionu z warzyw

2 łyżeczki startej skórki z cytryny

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki kminku

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

pieprz

1 kg pomidorów

2 łyżki bhki tartej

50 ml białego wina

Sposób wykonania:

Kapustę oczyścić. Oddzielić 16 liści, opłukać i blanszować w osolonej wodzie około 5 minut.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.

Suszone pomidory posiekać, razem z cebul ą i 1/2 porcji czosnku poddusić na 2 łyżkach oleju. Dodać kaszę i bulion, gotować około 5 minut.

Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 15 minut. Doprawić skórką z cytryny i przyprawami. Pomidory obrać, pokroić w kostkę, 1/3 porcji i bułkę tartą dodać do farszu. Po 2 liście ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, nałożyć porcje farszu, zwinąć i włożyć do natłuszczonej formy.

Resztę czosnku i pomidorów wymieszać 2 łyżkami oleju i winem, doprawić, wyłożyć na gołąbki.

Piec około 60 minut w temperaturze 220oC.

Dodaj komentarz