1 główka kapusty
sól
1 cebula
4 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów w oleju
4 łyżki oleju
100 g pęczaku
300 ml bulionu z warzyw
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz
1 kg pomidorów
2 łyżki bhki tartej
50 ml białego wina
Sposób wykonania:
Kapustę oczyścić. Oddzielić 16 liści, opłukać i blanszować w osolonej wodzie około 5 minut.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Suszone pomidory posiekać, razem z cebul ą i 1/2 porcji czosnku poddusić na 2 łyżkach oleju. Dodać kaszę i bulion, gotować około 5 minut.
Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 15 minut. Doprawić skórką z cytryny i przyprawami. Pomidory obrać, pokroić w kostkę, 1/3 porcji i bułkę tartą dodać do farszu. Po 2 liście ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, nałożyć porcje farszu, zwinąć i włożyć do natłuszczonej formy.
Resztę czosnku i pomidorów wymieszać 2 łyżkami oleju i winem, doprawić, wyłożyć na gołąbki.
Piec około 60 minut w temperaturze 220oC.