Składniki
Na dużą porcję:
Kapusta włoska
1 kg łopatki wieprzowej
- szkl ryżu
koncentrat pomidorowy
wegeta
pieprz
sól
mąka
2 łyżki śmietany
Kapustę powinno się wybrać większą i lekką. Z całej główki wyciąć głąb (nie przekraiwać główki!!!). Zagotować wodę. Do wrzątku włożyć w całości kapustę (bez głąba). Oddzielić delikatnie liście. Po trzech minutach od razu wyjmować.
Mięso zmielić na maszynce, doprawić tak, jak na kotlety mielone, ale… nie dodawać jajka. Dodać za to ugotowany i ostudzony ryż.
Zwijać gołąbki. Wkładać je do garnka, zalać wodą, osolić i gotować do miękkości około 1 godz.
Z młodej kapusty gotować krótko ok 30 – 40 minut. Pod koniec gotowania, gdy kapusta będzie miękka, należy dodać koncentrat pomidorowy.
Wyjąć
gołąbki. Z wywaru z koncentratem zrobić sos – zagęścić go mąką. Dodać 2 łyżki
śmietany. Smacznego.