4 kiełbaski grillowe 30 dag wędzonego boczku 2 cebule 10 ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe szklanka ciemnego piwa pieprz sól Grillowane kiełbaski najczęściej popijamy piwem. W piwie kiełbaski można tez zamarynować. Najlepiej wybrać ciemne piwo rodem z Irlandii. Odradzamy rodzime portery, gdyż mogą być zbyt intensywne w smaku. Szykujemy mięso. Boczek […]
Grill
Żeberka miodowe z chili
porcja żeberek na 4 osoby 1 papryczka chili ewentualnie pieprz cayenne 2 łyżki jasnego, płynnego miodu 100 ml oliwy z oliwek sos sojowy pieprz sól Na grillu nie powinno zabraknąć żeberek – w końcu smakosze wyjątkowo wysoko cenią sobie to mięso. Połączenie papryczki chili z miodem nie tylko nada daniu wyraźnej ostrości, ale stworzy także […]
Jajka w pikantnym sosie
8 jajek • 10 średnich pomidorów • 25 dag długoziarnistego ryżu • 1 średnia cebula • 1 pęczek szczypiorku • 3 łyżki masła roślinnego • 1 łyżeczka wywaru warzywnego lub rosołu (w proszku) • 1/2 łyżeczki cukru • sól, biały pieprz Sposób wykonania: Wsypać ryż do garnka, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody. Krótko zagotować, […]
Sałatka z grillowanej papryki
SKŁADNIKI 4-5 dużych strąków papryki ząbek czosnku garść czarnych oliwek 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól, oregano (niekoniecznie) Najważniejszą sprawą jest wybór papryki – kolor w zasadzie dowolny, chociaż ja preferuję czerwoną i ewentualnie żółtą. Bardziej istotne jest, aby strąki były w miarę gładkie, bez załamań, wklęsłości itp. Paprykę myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Drugą […]
Sosatki po afrykańsku z baraniną i suszonymi brzoskwniami
25 dag baraniny szklanka jogurtu naturalnego 6 szalotek solidna garść suszonych brzoskwiń 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mieszanki curry 5 listków laurowych 100 ml oliwy z oliwek sok z połówki cytryny pieprz sól, ewentualnie masło W gorącej Afryce także grillują. Na Czarnym Lądzie grillowanie na świeżym powietrzu nazywa się braai. Proponujemy przygotowanie jednego ze […]
Szaszłyki słodko-kwaśne z owocami
Szaszłyki słodko-kwaśne z owocami SKŁADNIKI: 25 dag wieprzowiny 100 ml słodkiego lub półsłodkiego wermutu po 50 ml soku ananasowego i winogronowego cała cytryna łyżka jasnego miodu świeży ananas kiść winogron pieprz sól
Steki z jagnięciny z nutą cytrynowo- tymiankową
Steki z jagnięciny z nutą cytrynowo- tymiankową 4 steki jagnięce 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki soku z cytryny pęczek świeżego tymianku plasterek cytryny i płatek masła do dekoracji pieprz sól
Szaszłyk po rosyjsku
Szaszłyk po rosyjsku Składniki: 25 dag baraniny ½ szklanki octu z czerwonego wina ¼ szklanki oliwy z oliwek woda pęczek koperku pietruszki,szczypiorku 2 garści świeżej kolendry 4 ząbki czosnku 4 cebule 2 papryki pomidory koktajlowe pieprz kolorowy sól Klasyczny szaszłyk pochodzi z Rosji. To właśnie od naszych wschodnich sąsiadów zapożyczyliśmy określenie na mięso na patyku. […]
Polędwiczki imbirowe
Polędwiczki imbirowe 4 kotlety z polędwicy wieprzowej kawałek świeżego imbiru 15 dag gorzkiej konfitury pomarańczowej lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki jasnego, płynnego miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy szczypta chili szczypta kurkumy sos sojowy pieprz sól
Karkówka z grilla
Karkówka z grilla 4 kotlety z karczku pieprz sól Marynata: 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny po pół pęczka pietruszki bazylii i tymianku szklanka czerwonego wytrawnego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwek