Gulasz jarski

20 dag fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej)

2 – 3 strąki papryki

50 dag pomidorów

duża cebula

marchew

pietruszka

duży ogórek (ewentualnie kawałek cukini lub kabaczka)

3 – 4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

sproszkowana papryka

sól

SPOSÓB WYKONANIA

Warzywa oczyścić, opłukać.

Fasolkę pokroić na kawałki, ugotowa ć w małej ilości osolonej wody na półtwardo i nie odlewać.

Cebulę i paprykę pokroić w talarki, ogórek w grubą kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

W rondlu rozgrzać olej, kolejno zeszklić rozdrobnione warzywa i przełożyć je do garnka z fasolką.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, podlać odrobiną wody, postawić je na ogniu, a gdy całkiem się rozgotują, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem na wolnym ogniu parę minut.

Pod koniec duszenia doprawić gulasz roztartym czosnkiem, papryką i solą.

Podawać z ryżem lub pieczywem.

Dodaj komentarz