20 dag fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej)
2 – 3 strąki papryki
50 dag pomidorów
duża cebula
marchew
pietruszka
duży ogórek (ewentualnie kawałek cukini lub kabaczka)
3 – 4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sproszkowana papryka
sól
SPOSÓB WYKONANIA
Warzywa oczyścić, opłukać.
Fasolkę pokroić na kawałki, ugotowa ć w małej ilości osolonej wody na półtwardo i nie odlewać.
Cebulę i paprykę pokroić w talarki, ogórek w grubą kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
W rondlu rozgrzać olej, kolejno zeszklić rozdrobnione warzywa i przełożyć je do garnka z fasolką.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, podlać odrobiną wody, postawić je na ogniu, a gdy całkiem się rozgotują, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem na wolnym ogniu parę minut.
Pod koniec duszenia doprawić gulasz roztartym czosnkiem, papryką i solą.
Podawać z ryżem lub pieczywem.