Hamburgery domowej roboty
Hamburgery domowej roboty – składniki:
- 6 bułek z sezamem
- 1 cebula
- 600 g mielonego mięsa (najlepiej z większą zawartością tłuszczu)
- 2 czubate łyżki mocnej musztardy (Dijon może być Sarepska)
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 duży ogórek kiszony
- Sos śmietanowo-serowy:
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek śmietany
- 5 łyżek tartego żółtego sera (najlepiej emmentaler)
Hamburgery domowej roboty – sposób przygotowania: Posiekaj cebulę na drobne kawałki i podsmaż na maśle, żeby była szklista. W tym czasie pokrój ogórka w kosteczkę. Do miski wrzuć cebulę, ogórek, mięso i wymieszaj. Dodaj musztardę. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Uformuj 6 okrągłych kotletów. Na patelni mocno rozgrzej olej i smaż hamburgery z każdej strony po 3 min. Masło wymieszać z tartym serem i śmietaną. Przekrój bułki na pół. Spody włóż na chwile do rozgrzanego piekarnika lub tostera. Kiedy będą miały chrupiącą skórkę, wyjmij je i na każdym połóż po hamburgerze. Na mięsie rozsmaruj sos śmietanowy i położyć możesz troszkę i przykryj drugą częścią bulki. Włóż hamburgery do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni. Wyjmij, kiedy sos się rozpuści.