
. 1 CZERSTWA KAJZERKA
. 1/2 SZKL. ROSOŁU Z KOSTKI
. 1 SZALOTKA
. 2 -3 PIECZARKI
. 1 ŁYŻKA MASŁA
. 600 G MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA LUB KURCZAKA .
2 JAJKA
. 2 ŁYŻKI POSIEKANEGO KOPERKU . SOK Z CYTRYNY .
1 SZCZYPTA SOLI
. 1 SZCZYPTA PIEPRZU
. 2 -3 ŁYŻKI MĄKI . 5 -6 ŁYŻEK TARTEJ BUŁKI . 3 -4 ŁYŻKI SEZAMU . 4 ŁYŻKI OLEJU . 4 BUŁKI
. POKROJONE W SŁUPKI WARZYWA ŚWIEŻE I KONSERWOWE
- Czerstwą kajzerkę namoczyć w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na Łyżce masła. Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę oraz podsmażoną szalotkę z pieczarkami.
- Jajka umyć, Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać Żółtka i posiekany koperek. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.
- Masę starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować Płaskie kotlety. Oprószyć je mąką i obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z sezamem.
- Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bułki włożyć na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroić do środka włożyć Słupki warzyw oraz kotlety.