Indyk w maladze
Składniki:
- 400 g pieczonej piersi indyka
- 500 ml rosołu drobiowo-cielęcego (najlepiej z giczy cielęciej)
- 100 ml malagi
- 2 brzoskwinie z kompotu (pół brzoskwini na jedną porcję potrawy)
- 1 pomarańcza, kilka czarnych i zielonych winogron
- 15 g żelatyny
- 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
Żelatynę moczymy w zimnym , odtłuszczonym i sklarowanym rosole, po czym podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i malagę. Jeśli nie dysponujemy oryginalną malagą, możemy użyć innego słodkiego wina gronowego, odrobiny nalewki lub wódki owocowej.
Pier indyka kroimy w ukośne plastry. Układamy je obok siebie na półmisku lub po jednym na talerzykach.