Jajka dobre dla sercowców i diabetyków

Jeszcze niedawno postrzegano je jako źró­dło cholesterolu, który odpowiada za proble­my z układem krążenia. Teraz jajka wracają do łask. Chińscy eksperci doszli nawet do wniosku, że ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko ataku serca!

Naukowcy przeanalizowali nawy­ki żywieniowe ponad miliona ochotników w wieku 30-79 lat. W czasie 9 lat badania 83 tys. uczestników zapadło na choroby serca, a ok. 10 tys. zmarło z ich powodu. Jedzenie 1 jaja dziennie zmniejsza według autorów badania ryzyko chorób serca o 12%, a zawału – o 26%. Najwięcej korzyści jednak odno­szą osoby, które spożywają co najmniej 5 jaj tygodniowo.

Tymczasem według ustaleń australij­skich naukowców 1-2 jaja na śniadanie nie zaszkodzą również diabetykom.

Są one bogatym źródłem białka i mikro­elementów niezbędnych do prawidłowej pracy oczu, serca i naczyń krwionośnych. Regulują też absorpcję węglowodanów i tłuszczów ze spożywanych posiłków. Ozna­cza to, że wprowadzenie jaj do diety diabetyka może zmniejszać ryzyko rozwoju retinopatii cukrzycowej i chorób układu krążenia.

Dodaj komentarz