
Jeszcze niedawno postrzegano je jako źródło cholesterolu, który odpowiada za problemy z układem krążenia. Teraz jajka wracają do łask. Chińscy eksperci doszli nawet do wniosku, że ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko ataku serca!
Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad miliona ochotników w wieku 30-79 lat. W czasie 9 lat badania 83 tys. uczestników zapadło na choroby serca, a ok. 10 tys. zmarło z ich powodu. Jedzenie 1 jaja dziennie zmniejsza według autorów badania ryzyko chorób serca o 12%, a zawału – o 26%. Najwięcej korzyści jednak odnoszą osoby, które spożywają co najmniej 5 jaj tygodniowo.
Tymczasem według ustaleń australijskich naukowców 1-2 jaja na śniadanie nie zaszkodzą również diabetykom.
Są one bogatym źródłem białka i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy oczu, serca i naczyń krwionośnych. Regulują też absorpcję węglowodanów i tłuszczów ze spożywanych posiłków. Oznacza to, że wprowadzenie jaj do diety diabetyka może zmniejszać ryzyko rozwoju retinopatii cukrzycowej i chorób układu krążenia.