JAJKA GOTOWANE W HERBACIE

Spread the love

SKŁADNIKI:

8 jajek przepiórczych • 4 jajka kurze • herbata

  • 4 gałązki trawy cytrynowej

Na sos:

• łyżeczka sosu sojowego • papryczka chili

  • 4 łyżki majonezu
  • sałata łub rukola
  • zielony pieprz marynowany

WYKONANIE:

  • Jajka ugotować na miękko. Schłodzić, ostrożnie rozbić skorupkę, tak by była popękana na całej powierzchni.
  • Zaparzyć w garnku mocną herbatę. Włożyć do niej jajka no 30 min. Dopro­wadzić do wrzenia, gotować jajka 3-4 min. Ostudzić, obrać ze skorupek. Jajka kurze i przepiórcze ostrożnie na­dziewać na wykałaczki z trawy cytrynowej
  • (można pomagać sobie wykałaczką wbitą w gałązkę trawy lub wykorzystać patyczki do szaszłyków). Układać w mi­seczce wyłożonej sałatą lub rukolą.

■ Majonez wymieszać z sosem sojowym, drobno pokrojoną papryczką chili oraz posiekanymi ziarnami zielonego pieprzu. Sos przełożyć do miseczki i podawać do jajek.

Dodaj komentarz