
SKŁADNIKI:
8 jajek przepiórczych • 4 jajka kurze • herbata
- 4 gałązki trawy cytrynowej
Na sos:
• łyżeczka sosu sojowego • papryczka chili
- 4 łyżki majonezu
- sałata łub rukola
- zielony pieprz marynowany
WYKONANIE:
- Jajka ugotować na miękko. Schłodzić, ostrożnie rozbić skorupkę, tak by była popękana na całej powierzchni.
- Zaparzyć w garnku mocną herbatę. Włożyć do niej jajka no 30 min. Doprowadzić do wrzenia, gotować jajka 3-4 min. Ostudzić, obrać ze skorupek. Jajka kurze i przepiórcze ostrożnie nadziewać na wykałaczki z trawy cytrynowej
- (można pomagać sobie wykałaczką wbitą w gałązkę trawy lub wykorzystać patyczki do szaszłyków). Układać w miseczce wyłożonej sałatą lub rukolą.
■ Majonez wymieszać z sosem sojowym, drobno pokrojoną papryczką chili oraz posiekanymi ziarnami zielonego pieprzu. Sos przełożyć do miseczki i podawać do jajek.