
SKŁADNIKI NA JAJKA W KOSZULKACH NA ŁOSOIU
25 dag łososia w plastrach
• 4 jajka przepiórcze
• pieprz • sól
kilka listków karbowanej sałaty
■ Zagotować wodę. Plastry łososia zwinąć w rozetki, po czym spiąć od spodu wykałaczkami. W powstałe na środku zagłębienia wbijać pojedynczo przepiórcze jaja. Posypać solą oraz czarnym pieprzem. Każdą rozetkę wraz z jajkiem wkładać ostrożnie na łyżce do wrzątku. Należy jednak uważać, aby jajka nie wylały się ze środka. Drugą ręką nalewać po odrobinie wrzątku na jajko, tak by ścięło się białko.
- Gdy tylko zetnie się białko, tworząc wraz z plastrami łososia dekoracyjny kwiat, wyjąć rozetkę z wrzątku. Gotowe rozetki układać na liściach karbowanej sałaty.
- Można uzupełnić „płatki” rozetek plastrami niegotowanego łososia.