JAJKA W KOSZULKACH NA ŁOSOSIU

Spread the love

SKŁADNIKI NA JAJKA W KOSZULKACH NA ŁOSOIU

25 dag łososia w plastrach

• 4 jajka przepiórcze

• pieprz • sól

kilka listków karbowanej sałaty

■ Zagotować wodę. Plastry łososia zwi­nąć w rozetki, po czym spiąć od spodu wykałaczkami. W powstałe na środku zagłębienia wbijać pojedynczo przepiór­cze jaja. Posypać solą oraz czarnym pieprzem. Każdą rozetkę wraz z jajkiem wkładać ostrożnie na łyżce do wrzątku. Należy jednak uważać, aby jajka nie wylały się ze środka. Drugą ręką nale­wać po odrobinie wrzątku na jajko, tak by ścięło się białko.

  • Gdy tylko zetnie się białko, tworząc wraz z plastrami łososia dekoracyjny kwiat, wyjąć rozetkę z wrzątku. Goto­we rozetki układać na liściach karbo­wanej sałaty.
  • Można uzupełnić „płatki” rozetek pla­strami niegotowanego łososia.

Dodaj komentarz