SKŁADNIKI:
- 8 jajek
- 10 średnich pomidorów
- 25 dag długoziarnistego ryżu
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki masła roślinnego
- 1 łyżeczka wywaru warzywnego lub rosołu (w proszku)
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, biały pieprz
Wsypać ryż do garnka, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody.
Krótko zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 20 minut. Ugotować jajka na twardo (około 10 minut).
Zalać zimną wodą, ostudzić.Obrać, pokroić na połówki.Obrać i umyć cebulę, posiekać lub pokroić w drobn ą kostkę.Opukać i osuszyć szczypiorek, również drobno posiekać.Zdjąć skórkę z pomidorów.
W tym celu naciąć je poprzecznie, umieścić na sitku i dobrze przelać wrzątkiem. Pokroić miąższ na kawałki, a potem przetrzeć przez gęste sitko do drugiego naczynia. Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę.
Dodać przetarte pomidory, wymieszać, zagotować.Wsypać łyżeczkę rosołu, ponownie zagotować.Doprawić sos pomidorowy do smaku solą i białym pieprzem.Wrzucić połowę szczypiorku.
Wyłożyć sos do miski, na wierzchu ułożyć połówki jajek. Posypać całość resztą posiekanego szczypiorku.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.