8 jajek
• 10 średnich pomidorów
• 25 dag długoziarnistego ryżu
• 1 średnia cebula
• 1 pęczek szczypiorku
• 3 łyżki masła roślinnego
• 1 łyżeczka wywaru warzywnego lub rosołu (w proszku)
• 1/2 łyżeczki cukru
• sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
Wsypać ryż do garnka, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody.
Krótko zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 20 minut. Ugotować jajka na twardo (około 10 minut).
Zalać zimn ą wodą, ostudzić.
Obrać, pokroić na połówki.
Obrać i umyć cebulę, posiekać lub pokroić w drobn ą kostkę.
Opukać i osuszyć szczypiorek, również drobno posiekać.
Zdjąć skórkę z pomidorów.
W tym celu naciąć je poprzecznie, umieścić na sitku i dobrze przelać wrzątkiem. Pokroić miąższ na kawałki, a potem przetrzeć przez gęste sitko do drugiego naczynia. Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulę.
Dodać przetarte pomidory, wymieszać, zagotować.
Wsypać łyżeczkę rosołu, ponownie zagotować.
Doprawić sos pomidorowy do smaku solą i białym pieprzem.
Wrzucić połowę szczypiorku.
Wyłożyć sos do miski, na wierzchu ułożyć połówki jajek. Posypać całość resztą posiekanego szczypiorku.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Danie można podawać na ciepło lub na zimno.