JAJKA Z KOLOROWYMI PASTAMI



  • 20 dag masła • 5 dag twarożku • 2 łyżki majonezu

• 4 łyżki śmietany • 9 jajek

Na pastę z kukurydzą:

łyżka keczupu • łyżka kukurydzy z puszki

• sól czosnkowa

• słodka papryka • pieprz • 3 plasterki szynki

Na pastę z ogórkiem:

• 2 łyżki szczypiorku lub koperku • 2 rzodkiewki • 4 plasterki ogórka • sól • biały pieprz

Na pastę z sardynką:

• 1-2 łyżeczki sardynek • 3 gałązki natki • łyżeczka chrzanu • cukier • sól • pieprz

  • Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, ostrożnie wyjąć żółtka. Żółt­ka przetrzeć przez sitko lub zemleć, dodać śmietanę, masło, majonp7 i twarożek. Utrzeć na gładki krem.
  • Tak przyrządzony krem podstawowy podzielić na 3 części i każdą z nich wzbogacić posiekanymi i roz­tartymi na gładką masę dodatkami. Powstałymi z tych połączeń pastami faszerować połówki jajek.
  • Podawać na zimno.

Dodaj komentarz