
- 20 dag masła • 5 dag twarożku • 2 łyżki majonezu
• 4 łyżki śmietany • 9 jajek
Na pastę z kukurydzą:
łyżka keczupu • łyżka kukurydzy z puszki
• sól czosnkowa
• słodka papryka • pieprz • 3 plasterki szynki
Na pastę z ogórkiem:
• 2 łyżki szczypiorku lub koperku • 2 rzodkiewki • 4 plasterki ogórka • sól • biały pieprz
Na pastę z sardynką:
• 1-2 łyżeczki sardynek • 3 gałązki natki • łyżeczka chrzanu • cukier • sól • pieprz
- Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka przetrzeć przez sitko lub zemleć, dodać śmietanę, masło, majonp7 i twarożek. Utrzeć na gładki krem.
- Tak przyrządzony krem podstawowy podzielić na 3 części i każdą z nich wzbogacić posiekanymi i roztartymi na gładką masę dodatkami. Powstałymi z tych połączeń pastami faszerować połówki jajek.
- Podawać na zimno.