
Zwiększ spożycie błonnika
Jedz różnorodne owoce i warzywa, staraj się odżywiać zgodnie z porą roku
Wybieraj warzywa o dużej zawartości błonnika
Polub potrawy i napoje o wysokiej zawartości polifenoli
Unikaj podjadania między posiłkami (dłuższe przerwy pozwolą mikrobom odpocząć)
Spożywaj dużo produktów fermentowanych zawierających żywe drobnoustroje (np. jogurt, kefir, kiszonki)
Czasem wypij trochę alkoholu (w małych ilościach zwiększa różnorodność mikrobioty, ale w dużych jej szkodzi)
Unikaj sztucznych słodzików (aspartam, sukraloza. sacharyna)
Spędzaj więcej czasu na wsi (ludzie mieszkający na obszarach wiejskich mają lepsze drobnoustroje niż mieszczuchy)
Głaszcz zwierzęta (mikrobiota osób mieszkających z psami charakteryzuje się większym zróżnicowaniem)
Nie przyjmuj boz potrzeby antybiotyków ani innych leków (np. paracetamolu czy leków alkalizujących
Nie bądź obsesyjnie higieniczny
Spędzaj czas ze szczupłą osobą (według badań na myszach mikroby od osobnika szczupłego mogą przyczynić sie do zmniejszenia masy ciała u osobnika otytego; mikroby „otyłości” trudniej przenoszą się na osobniki szczupłe)
Unikaj suplementów diety i witamin (zamiast tego staraj się utrzymywać zróżnicowaną dietę zapewniającą wszystkie składniki odżywcze)
Jedz jak plemię Hadza – ci Tanzańczycy charakteryzują się jedną
z najbogatszych mikrobiot na świecie. Przeciętny członek plemienia spożywa w ciągu roku ok. 600 różnych gatunków roślin i zwierząt, podczas gdy dieta przeciętnego mieszkańca Zachodu obejmuje mniej niż 50 gatunków
Jeśli chcemy,
by w jelitach rozwijały się pożyteczne bakterie, musimy uwzględnić w diecie
produkty spożywcze bogate w błonnik, a zwłaszcza warzywa