Jak zrobić idealne gofry

Spread the love

Składniki

(na ok. 16 średnich gofrów

3 szklanki mąki

1 duża łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki cukru

4 jajka

1 3/4 szklanki wody

1/2 szklanki oleju rzepakowego

Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.

Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz