Jedzenie kontra grypa

Spread the love

Kluczowe znaczenie w budowaniu odporności organizmu ma układ immunologiczny, za którego działanie odpowiadają leukocyty, czyli białe krwinki. Ich zadaniem jest wyszukiwanie i niszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów. Leukocyty żyją bardzo krótko, po wykonaniu
swojego zadania są usuwane z organizmu i muszą być natychmiast zastąpione nowymi. Gdy chorujemy na grypę, warto dostarczać do organizmu składniki odżywcze, które wzmacniają odporność, czyli wspierają działanie układu immunologicznego.

Miód

Zawiera kwasy organiczne, aminokwasy, mikroelementy i enzymy, a także witaminy z grupy B, uczestniczące w tworzeniu białek, hormonów i enzymów odpowiedzialnych za odporność. Miód odznacza się właściwościami antywirusowymi i bakteriobójczymi.

Jego dwa rodzaje, lipowy i spadziowy, idealnie chronią drogi oddechowe przed rozwojem infekcji oraz łagodzą suchość i drapanie w gardle. Na wzmocnienie odporności poleca się zwłaszcza miody wielokwiatowe. Z kolei w miodzie spadziowym znajduje się cztery razy więcej żelaza niż w jego innych rodzajach. Profilaktycznie każdy z nas powinien jeść 1-2 łyżki miodu dziennie, a jesienią i zimą warto wypijać na czczo szklankę letniej wody z rozpuszczoną łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny

Marchew

Należy ją włączyć do diety, ponieważ zawiera dużą ilość beta- karotenu. To właśnie z niego organizm wytwarza witaminę A, która podobnie jak witamina C odznacza się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Marchew dostarcza również takich witamin, jak C, E, K i B, a ponadto jest bogata w wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor i jod. Dzięki temu, jeśli jest spożywana na surowo, przyczynia się do utrzymania w dobrym stanie błony śluzowej dróg oddechowych, co utrudnia przenikanie zarazków do krwi

Owoce cytrusowe

Słyną z dużej zawartości witaminy C, pobudzającej wytwarzanie interferonów, czyli białek odpowiedzialnych za zwalczanie zarazków. Ponadto witamina C uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając przenikanie patogenów do organizmu.Cytryny zawierają rutozyd, organiczny związek chemiczny przedłużający w organizmie działanie witaminy C. Warto zainteresować się również różową odmianą grejpfrutów. Jeden owoc dostarcza więcej witaminy C, niż wynosi zalecana dzienna dawka, oraz jedną trzecią dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu, cennego ze względu na działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Grejpfruty warto jeść wraz z występującą w nich białą błonką – znajdujące się w niej flawonoidy wspomagają wchłanianie witaminy C

Cebula i czosnek

Należą do warzyw mobilizujących układ odpornościowy do działania, mają też właściwości bakteriobójcze. Cebula jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i olejki eteryczne. Zawiera siarczki powstrzymujące rozwój infekcji – zmniejszają one przekrwienie błon śluzowych, utrudniając dostanie się wirusów do organizmu. Z kolei allicyna zawarta w czosnku niszczy wiele rodzajów wirusów wywołujących przeziębienie. Oba warzywa warto jeść na surowo

Tłuste ryby morskie

Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, konieczne do sekrecji hormonów przeciwzapalnych, tzw. eikozanoidów, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Ludzki organizm sam nie wytwarza tych kwasów, więc należy je przyjmować z pożywieniem w ilości około 1 g dziennie. By zaspokoić zapotrzebowanie organizmu, wystarczy jeść tygodniowo dwie porcje takich ryb jak śledź, tuńczyk, makrela, sardynki czy łosoś lub pić dobrej jakości tran

Jogurty i kefiry

Działanie układu obronnego jest również pobudzane przez probiotyki. Do najcenniejszych dla zdrowia należą pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz szczep Bfidobacterium. Występują one m.in. w jogurtach i kefirach, a także w preparatach farmaceutycznych. Wykazano badawczo,że np. bakterie Lactobacillus rhamnosusu wspiera reakcje immunologiczne w infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Jogurty i kefiry stanowią ponadto doskonałe źródło wapnia, witamin i mikroelementów, dzięki czemu korzystnie wpływają na zachowanie równowagi mikrobioty, co wzmacnia odporność i chroni przed rozwojem stanów zapalnych w organizmie.Kefiry i jogurty powinny być stałym elementem diety

Natka pietruszki

Zawiera duże ilości żelaza, które stymuluje odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i chroni organizm przed infekcjami, hamując rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Już łyżka posiekanej natki pietruszki pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C. Należy ją jednak spożywać na surowo. Pod wpływem wysokiej temperatury traci wartości odżywcze

Jajka

Są szczególnie cenne ze względu na zawarte w nich białko, będące podstawowym budulcem każdej komórki, w tym układu odpornościowego. Zawierają witaminy A, E, D, K oraz z grupy B, a także beta-karoten. Stanowią bogate źródło składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, potas i wapń. Dostarczają cynku, który zwiększa wytwarzanie limfocytów, hamuje namnażanie się wirusów oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne. Jajka zawierają selen, który chroni błony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz mobilizuje białe krwinki do pracy. W żółtku znajdują się tłuszcze omega-6 i omega-3, pozytywnie wpływające na pracę układu odpornościowego




Dodaj komentarz