Kabaczki wegetariańskie (Bułgaria)

Spread the love

SKŁADNIKI:

2 kg kabaczków
• 3 marchewki
• 25 dag zielonej fasolki szparagowej
• 2 pomidory
• 2 cebule
• 10 dag ryżu
• 2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
• 6 łyżek oleju
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• sól
• pieprz
do przygotowania formy:
• 1 1/2 łyżki margaryny

Sposób wykonania:
Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na póś i wydrążyć.
Warzywa obrać, opukać i pokroić.
Ryż opłukać, osączyć i smżyć 2 – 3 minuty na oleju, następnie dodać warzywa, miąższ z kabaczków i jeszcze chwilę smażyć.
Półtwarde warzywa doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z natką pietruszki i napełnić nimi połówki kabaczków.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną, ułożyć w niej kabaczki, podlać wod ą lub bulionem warzywnym z kostki i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Przed podaniem polać kefirem lub gotowym sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz