Karkówka z grilla
4 kotlety z karczku
pieprz
sól
Marynata:
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
po pół pęczka pietruszki
bazylii i tymianku
szklanka czerwonego
wytrawnego wina
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Jednym z najpopularniejszych mięs pieczonych
na polskich grillach jest karkówka wieprzowa. W
otoczeniu świeżych ziół oraz marynaty z czerwonego
wina potrafi zachwycić niejednego smakosza.
Steki z karczku nacieramy solą, pieprzem oraz dwoma
rozgniecionymi ząbkami czosnku i skrapiamy sokiem z
połówki cytryny. Następnie zalewamy mięso szklanką
wytrawnego czerwonego wina i połową szklanki oliwy
z oliwek. Dodajemy posiekany tymianek, pietruszkę,
bazylię, porządnie mieszamy i wkładamy do lodówki,
najlepiej na noc.
Mięso pieczemy na rozgrzanym grillu przez 25 minut.
Czas pieczenia można skrócić, jeśli chcemy podać
steki krwiste. W myśl złotej zasady kulinarnej, mięso
serwujemy z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego
wina, które posłużyło jako składnik marynaty.