4 kiełbaski grillowe
30 dag wędzonego boczku
2 cebule 10 ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe
szklanka ciemnego piwa pieprz sól
Grillowane kiełbaski najczęściej popijamy piwem. W piwie kiełbaski można tez zamarynować. Najlepiej wybrać ciemne piwo rodem z Irlandii. Odradzamy rodzime portery, gdyż mogą być zbyt intensywne w smaku.
Szykujemy mięso. Boczek kroimy na plastry, a kiełbaski na porcje, które dadzą się owinąć boczkiem. Wszystko wrzucamy do garnka razem z pokrojoną w piórka cebulą.
Rozgniatamy ziarna jałowca, ziarna ziela angielskiego, kruszymy listek laurowy, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i tak przygotowaną mieszanką nacieramy solidnie boczek i kiełbaski. Następnie zalewamy całość szklanką piwa, przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
Gdy już przygotujemy grill, odsączamy mięso z zalewy, owijamy kiełbaski w plastry boczku i spinamy je wykałaczką. Pieczemy na złocisty kolor, pamiętając o skropieniu resztą marynaty. Pod koniec pieczenia układamy na kiełbaskach piórka cebuli i pozwalamy im się opiec. Do kiełbasek podajemy musztardę oraz świeże, białe bułki.