
NA 6 PORCJI
Ciasto:
1 kg ziemniaków
1 jajko • 1 łyżeczka soli
1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej Farsz:
400 g kaszanki
1 łyżka masła
1 duża cebula
1 /2 łyżeczki oregano
1 /2 łyżeczki majeranku
sól • pieprz Posypka:
100 g kaszanki • natka pietruszki
Ziemniaki obrać, umyć. Duże przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do wystygnięcia.
Kaszankę (bez osłonki) pokroić w plastry.
Cebulę posiekać zeszklić na maśle. Dodać kaszankę i przyprawy. Wymieszać smażyć 3 minuty.
Do ziemniaków wsypać obie mąki i wbić jajko. Dłońmi zagnieść jednolite ciasto.
Z ciasta uformować placuszki, nałożyć po łyżeczce farszu i ulepić kulki. Kaszankę na po- sypkę rozdrobnić usmażyć na chrupiąco.
Kluski gotować w lekko osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia. Podawać gorące z posypką z kaszanki i posiekanej natki.