Kluski z kaszanką i POSYPKĄ

NA 6 PORCJI

Ciasto:

1 kg ziemniaków

1 jajko • 1 łyżeczka soli

1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej Farsz:

400 g kaszanki

1 łyżka masła

1 duża cebula

1 /2 łyżeczki oregano

1 /2 łyżeczki majeranku

sól • pieprz Posypka:

100 g kaszanki • natka pietruszki

Ziemniaki obrać, umyć. Duże przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do wystygnięcia.

Kaszankę (bez osłonki) pokroić w plastry.

Cebulę posiekać zeszklić na maśle. Dodać kaszankę i przyprawy. Wymieszać smażyć 3 minuty.

Do ziemniaków wsypać obie mąki i wbić jajko. Dłońmi zagnieść jednolite ciasto.

Z ciasta uformować placuszki, nałożyć po ły­żeczce farszu i ulepić kulki. Kaszankę na po- sypkę rozdrobnić usmażyć na chrupiąco.

   Kluski gotować w lekko osolonym wrzątku 4 minuty od wypłynięcia. Podawać gorące z posypką z kaszanki i posiekanej natki.


Dodaj komentarz