SKŁADNIKI:
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 8 łyżek bułki tartej
- 2 jaja
- 8 plastrów ementalera lub goudy (grubości 1 cm, po ok. 60 g)
- 2 łyżki margaryny
Sposób wykonania:
Ogórek umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać.
Warzywa włożyć do miski.
Sok cytrynowy wymieszać z solą, pieprzem i oliwą, polać warzywa, wymieszać .Na jeden talerz wsypać mąkę, na drugi bułkę tartą.
W głębokim talerzu rozkłócić jaja, doprawić pieprzem.
Plastry sera obrać ze skórki, dokładnie obtoczyć w mące, jajach i buce tartej. Kotlety smażyć na roztopionej margarynie na średnim ogniu 3 minuty z każdej strony.Wyłożyć na podgrzane talerze, podawać z salsą i ewentualnie z sałatą