Kotleciki z fasoli (Meksyk)

SKŁADNIKI:

  • 10 dag kaszy perłowej
  • 1 kg mrożonej fasoli „Jaś”
  • 1 – 1,5 szklanki buki tartej
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • 10 dag serowych płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz

Wymyj a następnie odcedź kaszę.

Zagrzej wodę w garnku, a następnie gotuj w niej kaszę przez około 40 minut, do miękkości.

Następnie zdejmij garnek z ognia.

Włóż mrożoną fasolę do miski i zalej wrzącą wodą.

Po 2 minutach przecedź i zahartuj pod zimn ą wodą.

Jeśli trzeba obierz.

Włóż ją do malaksera i utrzyj na gładką masę.

Obierz i posiekaj cebulę.

Wymieszaj w misce kaszę z utartą fasolą, posiekaną cebulą, startą bułką i połową jajek. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj więcej buki tartej jeśli masa nie będzie wystarczająco zwarta, żeby uformować klopsy.

Pozostałe jajka ubij z mlekiem.

Pokrusz patki kukurydziane.

Z masy uformuj kotleciki.

Obtocz każdy z nich w patkach.

Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia.

Połóż na niej kotlety, przykryj folią aluminiową i schładzaj przez 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC.

Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę odkryj blachę i piecz kotleciki przez 25 – 30 minut, aż zrumienią się na zloty brąz i będą chrupiące.

Podawaj gorące.

Dodaj komentarz