SKŁADNIKI:
- 10 dag kaszy perłowej
- 1 kg mrożonej fasoli „Jaś”
- 1 – 1,5 szklanki buki tartej
- 2 jajka
- łyżka mleka
- 10 dag serowych płatków kukurydzianych
- sól, pieprz
Wymyj a następnie odcedź kaszę.
Zagrzej wodę w garnku, a następnie gotuj w niej kaszę przez około 40 minut, do miękkości.
Następnie zdejmij garnek z ognia.
Włóż mrożoną fasolę do miski i zalej wrzącą wodą.
Po 2 minutach przecedź i zahartuj pod zimn ą wodą.
Jeśli trzeba obierz.
Włóż ją do malaksera i utrzyj na gładką masę.
Obierz i posiekaj cebulę.
Wymieszaj w misce kaszę z utartą fasolą, posiekaną cebulą, startą bułką i połową jajek. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj więcej buki tartej jeśli masa nie będzie wystarczająco zwarta, żeby uformować klopsy.
Pozostałe jajka ubij z mlekiem.
Pokrusz patki kukurydziane.
Z masy uformuj kotleciki.
Obtocz każdy z nich w patkach.
Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia.
Połóż na niej kotlety, przykryj folią aluminiową i schładzaj przez 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC.
Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę odkryj blachę i piecz kotleciki przez 25 – 30 minut, aż zrumienią się na zloty brąz i będą chrupiące.
Podawaj gorące.