Kotleciki z indyka w panierce z otrębów pszennych

Spread the love

SKŁADNIKI:

pierś z indyk – 4 plastry
smalec gęsi i olej kokosowy (do smażenia kotletów)
jajka – 2 szt
majeranek – łyżeczki
lubczyk – ½ łyżeczki
estragon – szczypta
kurkuma – szczypta
sól
pieprz
otręby
bułka tarta
natka pietruszki
ziemniaki
sałatka:
marchew ½ kg
woda – ½ szklanki
masło klarowane – 1 łyżeczka
sól
lubczyk – ½ łyżeczki
mąk – płaska łyżka
jogurt – 1 łyżka

Mięso z indyka delikatnie rozbijamy. Panierujemy w jajku połączonym
z przyprawami oraz bułce tartej, wymieszanej
z otrębami pszennymi (pół na pół). Smażymy na oleju kokosowym oraz
smalcu gęsim (w równych proporcjach).
Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy wodę, masło klarowane, sól,
lubczyk i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę i wlewamy do marchewki cały
czas mieszając. Po zagotowaniu, dodajemy łyżkę jogurtu.

Ziemniaki posypujemy kiełkami rzodkiewki lub natka pietruszki.

Wiesz, że:
podczas kiełkowania nasion uaktywniają się enzymy, dzięki którym
zwiększa się przyswajalność przez nasz organizm witamin i minerałów.

Dodaj komentarz