
Okazuje się, że żyto jest jednym z najzdrowszych źródeł białka spędzającego sen z powiek osobom z celiakią. Używany do wypieku chleba zakwas żytni obfituje przy tym w bakterie kwasu mlekowego, które usprawniają mikrobiotę jelitową, kontrolują metabolizm insuliny i zmniejszają ryzyko cukrzycy.
Według naukowców z Uni- versity of Eastern Finland bakterie kwasu mlekowego wywołują także pozytywną reakcję łańcuchową, która zmniejsza zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, co może ograniczyć ryzyko udaru mózgu.
Chociaż korzyści zdrowotne płynące ze spożywania żyta są znane od dawna, dotąd naukowcy nie badali procesów biologicznych, które zachodzą pod jego wpływem. Fińscy uczeni zaczęli zatem przeprowadzać testy na myszach laboratoryjnych, których wyniki pokazały, że zboże to zawiera związki bioaktywne oraz fitochemiczne działające jako przeciwutleniacze, a ich korzyści zdrowotne są wzmacniane przez bakterie jelitowe