Składniki:
- szklanka mleka
- 700 ml rosołu warzywnego
- 18 dag polenty (grysiku kukurydzianego)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- kolorowy pieprz
- 70 dag małych marchewek
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 cukinie
- 8 dag tartego parmezanu
- natka
Zagotować 1/2 l rosołu z mlekiem.
Wsypać polentę, nie przerywając mieszania gotować 10 – 15 minut.
Wymieszać z oliwą, przyprawić do smaku solą.
Kaszkę przełożyć do natłuszczonej formy na tartę.
W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć posiekany czosnek.
Włożyć obrane marchewki, dusić razem 1 – 2 minuty.
Wlać pozostały rosół, gotować 10 minut pod przykryciem.
Cukinie pokroić w półplasterki.
Marchewki wyjąć z rondla, do wywaru włożyć cukinię, gotować około 2 minut i osączyć. Warstwę polenty posypać połową sera.
Na wierzchu promieniście ułożyć marchewki, a pomiędzy nimi plasterki cukini.
Posypać resztą sera, zapiekać 15 – 20 minut w temperaturze 225oC.
Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem, a przed podaniem udekorować natką.