Kukurydziana tarta dla jarosza

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 700 ml rosołu warzywnego
  • 18 dag polenty (grysiku kukurydzianego)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • 70 dag małych marchewek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 cukinie
  • 8 dag tartego parmezanu
  • natka

Zagotować 1/2 l rosołu z mlekiem.

Wsypać polentę, nie przerywając mieszania gotować 10 – 15 minut.

Wymieszać z oliwą, przyprawić do smaku solą.

Kaszkę przełożyć do natłuszczonej formy na tartę.

W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć posiekany czosnek.

Włożyć obrane marchewki, dusić razem 1 – 2 minuty.

Wlać pozostały rosół, gotować 10 minut pod przykryciem.

Cukinie pokroić w półplasterki.

Marchewki wyjąć z rondla, do wywaru włożyć cukinię, gotować około 2 minut i osączyć. Warstwę polenty posypać połową sera.

Na wierzchu promieniście ułożyć marchewki, a pomiędzy nimi plasterki cukini.

Posypać resztą sera, zapiekać 15 – 20 minut w temperaturze 225oC.

Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem, a przed podaniem udekorować natką.

Dodaj komentarz