Makaron z kurczakiem w morelach

 

PORCJE

  • podudzia, 8
  • bulion drobiowy półtora litra
  • suszone morele, 45 g
  • skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki
  • masło, 2 łyżeczki
  • cebula, krojona
  • ząbki czosnku, 2
  • ♦whisky, 70 ml
  • śmietana 18%, 140 ml
  • musztarda, 2 łyżeczki
  • tagliatelle, 250 g

PRZYGOTOWANIE

W małym rondelku podgrzej bulion i – po odstawieniu z ognia – wrzuć do niego na 30 min morele. Następnie, mieszając, dodaj skrobię. Na patelni podsmażaj przez 4 min podudzia z masłem, cebulą i czosnkiem. Podlej bulionem, whisky, śmietaną oraz musztardą – gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, obracając kurczaka 15 min przed końcem czasu. Wystarczy dorzucić ugotowany makaron i jeść.

 

Dodaj komentarz