Marmurkowy sernik czekoladowy

Do masy serowej dodaje się stopioną ciemną
czekoladę, by sernik uzyskał ładny wygląd
przypominający marmur.

Przygotowanie 30 minut plus chłodzenie

kcal: 590 zawartość tłuszczu 42 g

Składniki:

275 g herbatników bez nadzienia z polewą z ciemnej czekolady

75 g topionego masła

Na masę:

500 g miękkiego twarogu

50 g pudru

sok z 1/2 cytryny

1/4 łyżeczki aromatu wanilli

300 ml śmietanki

1 łyżka żelatyny w proszku

75 g twardej czekolady połamanej na kawałki

Udekoruj sernik kolorowymi owocami, takimi jak truskawki lub maliny. Najprostszym rozwiązaniem jest udekorowanie brzegu sernika grubo zmieloną czekoladą.1   Wymieszaj pokruszone herbatniki z masłem. Lekko natłuść dwudziestocentymetrową tortownicę lub formę zamykaną na klamry. Ugnieć mieszaninę z herbatników na dnie formy, przykryj i zostaw na 30 min lub do chwili uzyskania stałej konsystencji.

2

       W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ubij ser do chwili uzyskania jednolitej masy.

Dodaj cukier, sok z cytryny, aromat waniliowy i śmietanę. Dobrze wymieszaj.

3

       Wlej 3 łyżki zimnej wody do żaroodpornej miski i dodaj żelatyny. Zostaw na 2-3 minuty lub do chwili napęcznienia żelatyny. Włóż miskę do rondla z wrzątkiem i podgrzewaj, dopóki żelatyna rozpuści się.

4

Zdejmij z ognia, lekko ochłodź, a następnie mieszając połącz z mieszaniną sera.

Wsyp kawałki czekolady do żaroodpornego naczynia i umieść na rondlu z gotującą się wodą do chwili roztopienia się czekolady.

6

 Wlej mieszaninę serową na spód z herbatników, a następnie „rozpryskaj” czekoladę i ukształtuj powierzchnię przy pomocy szpikulca.

7

Schłodź w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Wyjmij z formy i tuż przed podaniem przełóż na duży talerz.

Alternatywy

Udekoruj sernik kolorowymi owocami, takimi jak truskawki lub maliny. Najprostszym rozwiązaniem jest udekorowanie brzegu sernika grubo zmieloną czekoladą.

Zamrazanie

Po uzyskaniu stałej konsystencji sernika, należy go zamrażać bez przykrycia, następnie wyjąć z formy i zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą lub folię aluminiową. Sernik można przechowywać przez okres do jednego miesiąca. Przed podaniem należy odwinąć ciasto i zostawić w lodówce na noc do rozmrożenia

Dodaj komentarz