MASŁO ZIOŁOWE
Składniki:
200 g masła
pól pęczka natki pietruszki
pól pęczka szczypiorku, pól pęczka koperku
I łyżka soku z cytryny
sól. pieprz, ewentualnie 2 ząbki czosnku
Zieleninę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy,
jeżeli chcemy dodać czosnek, to siekamy go i ucieramy
z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy
wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie
ucieramy. Na koniec doprawiamy pieprzem
Zawijamy, najlepiej w pergamin albo folię aluminiową,
i wkładamy na dwie godziny do lodówki.
Przed podaniem możemy wałeczek masła pokroić
w plasterki lub też zamiast w folii chłodzić masło
w małych kokilkach.
Podobnie możemy przygotować
masło z innych świeżych ziół, na przykład posiekanej
bazylii czy majeranku, wtedy nie dodajemy
soku z cytryny.