Mięso powiązano z nadpobudliwością

Mięso powiązano z nadpobudliwością

Przetworzone mięso szkodzi zdrowiu psychicznemu. Co więcej osoby, u których stwierdzono już problemy mentalne, 3 razy częściej sięgają po produkty takie jak szynka, salami, kiełbasa czy bekon.

Azotany, które powstają podczas procesów przetwarzania mięsa, prawdopodobnie wpływają na bakterie jelitowe, co z kolei wywołuje objawy choroby dwubiegunowej: huśtawki nastroju i manie.

To wnioski z obserwacji przeprowadzonych przez badaczy z johns Hopkins University School of Medicine. Zauważyli oni, że to właśnie przetworzone i peklowane mięso jest zawsze obecne w diecie pacjen­tów z zaburzeniami psychicznymi.

Mamy też dobrą wiadomość: osoby cierpiące na chorobę dwubiegu­nową rzadziej wymagają hospitalizacji, jeśli uzupełniają dietę o pro- biotyki. Produkty te przywracają równowagę wśród szczepów bakterii jelitowych, czym przyczyniają się do poprawy kondycji całego organi­zmu – w tym zdrowia psychicznego.

Mol Psychiatry, 2018 Jul 18; doi: 10.1038/s41380-018-0105-6

Dodaj komentarz