Mieszana sałatka z jogurtem ziołowym
-
czas wykonania: około 40 minut
-
ok 360 kcal
-
podawać z tostem z maki pełnoziarnistej
Składniki:
-
150 g dymki
-
150 g marchewki
-
2 małe sałaty radicchio
-
1 średnia endywia
-
500 g pieczarek
-
4 łyżki oleju słonecznikowego
-
8 łyżek białego octu winnego
-
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
-
1 ząbek czosnku
-
2 szalotki
-
200 g jogurtu pełnotłustego
-
5 łyżek siekanych mieszanych ziół (np.natki, trybuli, tymianku i estragonu)
-
100 g parmezanu (w kawałku)
1.Pokroić dymkę na cienkie talarki, a marchewkę w plasterki
2.Radicchio i endywlę pokroić na małe kawałki. Głąby i wszystkie twarde części liści wyciąć. Sałaty ostrożnie osuszyć i włożyć do miski.
3. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na niej grzyby przez ok. 5 minut, a następnie podlać je 4 łyżkami octu i doprawić solą i pieprzem. Grzyby jeszcze raz krótko podgrzać, przełożyć na sito i ostudzić.
4.Czosnek oraz szalotki obrać, drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, ziołami oraz resztą octu i doprawić solą i pieprzem.
5. W misce wymieszać marchewkę, dymkę, sałaty oraz pieczarki. Całość zalać sosem jogurtowym i ponownie dobrze wymieszać.
6. Sałatkę rozłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.
RADA:
Radicchio zawiera ważną dla funkcjonowania ludzkiego organizmu, gorzkawa substancję, która znajduje się głównie w białych częściach liści, dlatego sałatki przyrządzane z udziałem radicchio mają lekko gorzkawy smak.