Na dobry wzrok – pomarańcze


Dotychczas zdrowie oczu wiązano przede wszystkim z dietą bogatą w karo­ten, którego źródłem jest marchew. Tymczasem okazuje się, że cytrusy rów­nież odgrywają ważną rolę.

Osoby regularnie spożywające pomarańcze rzadziej zapadają na zwyrod­nienie plamki żółtej, jedną z głównych przyczyn utraty wzroku w wieku pode­szłym. Szacuje się, że choroba ta dotyka nawet 1 na 7 osób powyżej 50. r.ż.

Specjaliści z Uniwersytetu w Sydney przez 15 lat przyglądali się nawykom żywieniowym 2 tys. ochotników w wieku co najmniej 50 lat. Ci, którzy jedli 1 owoc pomarańczy dziennie, wykazywali o 60% niższe ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Tajemnica tkwi we flawonoidach, związkach chemicznych wykazujących właściwości przeciwzapalne. I chociaż ich źródłem mogą być również wino, zielona herbata, jabłka i inne produkty spożywcze, to zdaniem autorów bada­nia właśnie te zawarte w pomarańczach wykazują największą skuteczność. Słoneczny owoc jest również bogaty w witaminy A, C i E, których wpływ na zdrowie oczu został udowodniony już dawno temu.

Dodaj komentarz