
Dotychczas zdrowie oczu wiązano przede wszystkim z dietą bogatą w karoten, którego źródłem jest marchew. Tymczasem okazuje się, że cytrusy również odgrywają ważną rolę.
Osoby regularnie spożywające pomarańcze rzadziej zapadają na zwyrodnienie plamki żółtej, jedną z głównych przyczyn utraty wzroku w wieku podeszłym. Szacuje się, że choroba ta dotyka nawet 1 na 7 osób powyżej 50. r.ż.
Specjaliści z Uniwersytetu w Sydney przez 15 lat przyglądali się nawykom żywieniowym 2 tys. ochotników w wieku co najmniej 50 lat. Ci, którzy jedli 1 owoc pomarańczy dziennie, wykazywali o 60% niższe ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.
Tajemnica tkwi we flawonoidach, związkach chemicznych wykazujących właściwości przeciwzapalne. I chociaż ich źródłem mogą być również wino, zielona herbata, jabłka i inne produkty spożywcze, to zdaniem autorów badania właśnie te zawarte w pomarańczach wykazują największą skuteczność. Słoneczny owoc jest również bogaty w witaminy A, C i E, których wpływ na zdrowie oczu został udowodniony już dawno temu.