AGREST – krzew owocowy o kolczastych pędach i liściach trój- lub pięcioczęściowych. Kwiaty pojedyncze lub w gronach, drobne, żółtawe lub czerwonawe. Owocem jest czerwona lub zielona jagoda kształtu kulistego lub owalnego czasami pokryta włoskami. Kwitnie w kwietniu. Owocuje w sierpniu. Zawiera pektynę, witaminy (A, B, C, P) oraz łatwo przyswajalne fosfor, miedź i żelazo.
Kilogram dojrzałych owoców agrestu szybko umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek. Włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć, aby owoce popękały. Dodać pół kilograma cukru, laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru. Zalać litrem wódki (50%) zrobionej ze spirytusu. Przez dwa tygodnie szczelnie zamknięty słój trzymać w ciepłym i 'słonecznym miejscu. Prze- . cedzić przez sito, a potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną przed zlaniem” do butelek. Butelki szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
SKŁADNIKI: 1 kg dojrzałego agrestu, 0,5 kg cukru, laska wanilii, kawałek korzenia imbiru, 1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu.
^ Środek wzmacniający dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Działa przeciwgorączkowo w różnego rodzaju infekcjach.
Pić łyżkę stołową dwa razy
dziennie.